Március 24-én izgalmas napja volt az Adorate Kórusnak: karnagyunk, Lozsányi Soma benevezett a fiatal karvezetők Lantos Rezső emlékére megrendezett országos versenyére.  A megmérettetésre a Régi Zeneakadémia Kamaratermében került sor, ahol az elődöntő kilenc órai kezdetekor már nyolc adoratés drukkolt a sikerért.

Soma a tíz versenyző közül hatodikként került sorra, előtte és utána tehát bőven nyílt alkalmunk összehasonlítani a fiatal karnagyok munkáját. Bár a terem berendezéséből adódóan alig értettük az Angelica Leánykarnak adott instrukciókat, és a karvezetők kézmozdulatait is nehezen követtük, mégis nagyon érdekes volt megfigyelni a különböző művészi elképzeléseket, próbavezetési módokat, vezénylési technikákat. A kórus csodálatosan egységes, gyönyörű hangzást produkált és imponáló fegyelemmel dolgozott két és fél órán át, tíz különböző karnagy keze alatt.

A versenyzők 12 percet próbálhattak: egy művet lapról vezényeltek ­– Rheinberger: Die alte Tanne című művének kottáját a helyszínen, egy órával a verseny előtt kapták meg –, a három kötelező műből pedig mindenki egy-egy darabot dirigált. Sorshúzás döntötte el, hogy a versenyző a megadott művek (Farkas Ferenc: Bakonyi pártabúcsúztató, Orbán György: Audi voces, Kodály Zoltán­–Arany János: Csalfa sugár) közül melyikkel foglalkozik. A kisorsolt műnek egyszer egészben is el kellett hangzania.

Sajnos Soma éppen azt a művet húzta, amit az Adorate nem kezdett el megtanulni, ám így is rendkívül tanulságos volt többször, profi előadásban meghallgatni Kodály és Farkas Ferenc darabjait, sokat fog segíteni a művek értelmezésében, az összkép kialakításában. Megszokott elegáns, igényes és precíz munkáját az igen rangos zsűri is elismerte: a 14 órakor megtartott eredményhirdetéskor kiderült, ő is a döntőbe jutott hat versenyző között van. A zsűri tagjai: Thész Gabriella, elnök (a Magyar Rádió Gyermekkórusának nyugalmazott, Liszt-, Bartók-Pásztory-díjas, vezető karnagya, Érdemes művész), Rozgonyi Éva (Liszt díjas karnagy, a KÓTA tiszteletbeli elnöke), Gerenday Ágnes (karnagy, a Lantos Rezső Emlékalapítvány kuratóriumának elnöke, az EMMI Zeneművészeti referense), Strausz Kálmán (a Budapesti Ifjúsági Kórus Liszt-díjas karnagya) és Jos Vranken (karnagy, fesztiválszervező, Hollandia).

A 15 órakor kezdődő döntőben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus élén a hat legjobb versenyzőnek húsz-húsz perc állt rendelkezésére, hogy bemutassa Luca Marenzio Et respicientes viderunt című húsvéti motettáját, valamint a három, sorsolással kiválasztott XX. századi darab(Farkas Ferenc–Jékely Zoltán: Homokóra-játék, Ligeti György–Weöres Sándor: Magány, Orbán György–W. Shakespeare: Come Away) egyikét, a lapról vezénylés feladatban pedig Stanford: Shall We Go Dance? című műve szerepelt.

Soma ötödikként került sorra. Marenzio és Stanford darabja mellett a Homokóra-játékban ismagabiztosan, figyelmesen, aprólékos igényességgel dirigálta az Új Liszt Ferenc Kamarakórust, amely szemmel láthatóan szívesen követte az utasításait és a tőle megszokott nagyszerű hangzást nyújtotta. A verseny végeredménye a következőképpen alakult:

I. díj – a Lantos Rezső Alapítvány ösztöndíja: Kiss Boldizsár (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, tanár: Erdei Péter)

II. díj – a Zeneakadémia Alapítvány ösztöndíja: Hermann Szabolcs (Gheorghe Dima Zeneakadémia, Kolozsvár, tanár: Petru Sbarcea)

III. díj – a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány ösztöndíja: Dobszay Péter, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (tanár: Gál Tamás)

Közönségdíj – a Pécsi Europa Cantat 2015. szervezőinek díja: Kiss Boldizsár

A Kardos Pál Alapítvány különdíja: Farkasházi Dávid (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (tanárok: Kutnyánszky Csaba, Horváth Gábor)

A Kontrapunkt Kiadó különdíja: Lozsányi Soma, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (tanár: Párkai István), Lukács Anett, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (tanár: Horváth Gábor)

Az eredményhirdetés után büszkén gratuláltunk Somának, aki az Adorate Kórus történetének első, kiváló versenyeredményt elért karnagya, és azoknak az ifjú karvezetőknek is, akik munkáját különösen nagyra értékeltük.

Izgalmas, szép nap volt, külön köszönjük Évának, hogy tudósított az elődöntő eredményéről és így lehetővé tette, hogy a döntőben is népes adoratés csapat szurkolhasson!

Somának további sok nagyszerű sikert kívánunk művészpályáján és az Adorate Kórus karnagyaként!